Anbefalte reisemål i Australia


Folk spør meg ofte: Hvor skal vi reise hen i Australia? Det er ikke mulig å gi noe én-linjes-svar på det spørsmålet, for landet har enormt mye å tilby og distansene er store. Tre ting tror jeg dog er vesentlig for de fleste førstegangsreisende: Strendene, storbyene og outbacken. Her kan du lese mer om anbefalte reisemål i Australia. Mer om «the land Down Under» finner du i min bok

Reisetips for Australia

I praksis betyr det at du gjerne besøker Sydney eller Melbourne, Australias to største metropoler, og kombinerer dette med et opphold ved kysten av Queensland – der strendene er paradisiske, klimaet er varmt året rundt og korallrevet er fargerikt forlokkende.

Outbacken dekkes gjerne opp med en visitt til den røde klippen Uluru (Ayers Rock), midt inne i landet. Vil du oppleve litt mer av det ekte bush-Australia er det imidlertid bedre å leie en bil, eventuelt bli med på en organisert tur, og legge i vei innover i landet.

Det å kjøre rundt på egenhånd, utenom de klassiske turistløypene langs kysten, og besøke småsteder og virkelig få oppleve den storslagne australske naturen, er noe jeg sterkt vil oppfordre til å gjøre. Dette er en erkjennelse en gjerne gjør seg etter å ha vært i Australia flere ganger.

sydneyStorbyene: Sydney, Melbourne og Brisbane

Australia har heftige storbyer. De fleste tenker først og fremst på Sydney, som med sitt operahus er blitt et slags ikon for landet. Og, ja, Australias første europeiske bosetning har en spektakulær beliggenhet omkring de mange buktene og vikene der Paramatta River renner som en fjord ut i Stillehavet ved Port Jackson. Med sine moderne skyskarpere har Sydney i dag vokst til å bli en global metropol med høyt tempo og en svært variert befolkning. Med på lasset følger et tilsvarende spennende kultur- og uteliv. Og det er aldri lang vei til en flott bade- eller surfestrand. Bondi Beach er den mest kjente, men i Sydney kan du strandhoppe så lenge du orker, og så dra inn til byens indre deler på kveldstid for mat og drikke i toppklassen. Har du besøkt de store byene på vestkysten i USA, vil du nok kjenne deg litt igjen i Sydney.

Melbourne er landets nest største by, men personlig mener jeg byen er vel så interessant som storebror Sydney. Melbourne preges av sine mange ulike sentrale bydeler, som alle har sine særegenheter i form av beliggenhet, arkitektur, stil, shopping, etnisk sammensetning osv. Melbourne føles svært urbant; det er en kafe- og kulturby. Jeg har tidligere skrevet at lyden av Melbourne er bruset fra kaffemaskinene og trikkene som ringer med bjellene sine. Victorias hovedstad er dessuten en stor sportsby – og bl.a hjemsted for den australske fotballen (AFL). Og ‘Melbs’ har like enkel strandtilgang som Sydney – i den fargrike bydelen St. Kilda.

Brisbane, Queenslands hovedstad er nummer tre hva størrelse angår. Tidligere avskrevet som en kjedelig bakevje i det konservative nord, men nå i full frammarsj. Klimaet er til byens fordel, for her er det behagelig året rundt, selv om den australske sommeren er het. Byens mange parker er et pluss. Det samme er vannveien Brisbane River som skjærer gjennom den urbane sonen, og åpner for båtcruise og fotturer langs elvebredden. Brisbane har fått mange gode spise- og drikkesteder; og du kan sitte ute nesten året rundt. Sjekk bydeler som New Farm, West End og Bulimba. Dyreparken Lone Pine Koala Sanctuary gir dessuten den ultimate introduksjonen til Australias mange søte pelskledde innbyggere!

Det komplette Australia

Har du snaut med tid, og vil oppleve ‘det komplette Australia’ relativt kjapt, er byen Cairns et godt utgangspunkt. Den ligger på kysten, nordøst på kontinentet, i delstaten Queensland. Cairns er en by med ca. 150.000 innbyggere, og har tropisk klima med varmt vær hele året. Regntiden varer fra desember til april, sånn omtrent. Da er forholdene hete og fuktige!

Ja, Cairns er på mange måter en turistmaskin. Men det er en by som takler turismen godt, og som har utviklet fasiliteter som er attraktive også for den litt mer kresne. Men Cairns er først og fremst et startpunkt for turer ut til Great Barrier Reef og inn i regnskogen lenger nord. Rundt Cairns kan du oppleve førsteklasses strender, snorkling i toppklassen, verdensarv-listet tropisk regnskog, strikkhopping, rafting, dyreparker og cowboyliv i ødemarken – alt i løpet av noen få dager.

Kikk for eksempel nærmere på Atherton Tablelands, Port Douglas, Daintree National Park, Cape Tribulation, Bloomfield Track og Cooktown. Kombinasjonen Skyrail og Kuranda Scenic Railway er en utmerket regnskogopplevelse og en fin éndags introduksjon til Cairns-området. Fitzroy Island er på sin side et lite paradis av en øy, og en relativt rimelig utflukt for deg som vil smake saltvann og sand. I tillegg finnes det drøssevis av snorkle- og dykketurer, men regn med 800 kroner og oppover for en dagstur ut på Great Barrier Reef.

Selv vender vi stadig tilbake til Cairns – og vi trives bare bedre og bedre, der vi bor enkelt og fint på Ryan’s Rest og nyter kveldene på favoritten Green Ant Cantina, mens vi innimellom tar turer i øst og vest med leiebil eller buss. Jeg tror at 7-10 dager i Cairns og Nord-Queensland, kombinert med 5-7 dager i/rundt Sydney og/eller Melbourne vil gi en super Australia-ferie for den som skal reise dit for første gang og kun har 2-3 uker til disposisjon.

Kjøre selv på østkysten

Har du mer tid, kan du vurdere å kjøre et stykke på egenhånd. Leiebil, inkludert enveisleie, er rimelig ‘Down Under’. Å kjøre for eksempel fra Cairns sørover til Brisbane (ca. 1700 km) kan by på tallrike spennende opplevelser, og kan gjennomføres komfortabelt på 10-14 dager. Da har du god tid til å ta inn over deg serverdigheter, natur og utflukter underveis, og nyte for eksempel øygruppa Whitsunday Islands med sine hvite strender, eller utforske sandøya Fraser Island. Begge to er klassikere på østkysten. En del vil til Surfers Paradise sør for Brisbane, men etter min mening er området altfor kommerst og utbygget. Uansett, mange andre har også oppdaget reiseruta langs østkysten, så her er du på ingen måte alene. Noen dager ekstra til disposisjon åpner for avstikkere inn i landet – og en smak av ‘cowboykulturen’, gjerne i form av besøk til et knippe gamle landsbypuber. Du får en kompakt leiebil med fri kjørelengde fra ca. 200-250 kroner dagen hvis du leier den i 4-7 dager eller mer. Bensin koster 9-10 kroner literen. Husk imidlertid at avstandene ofte kan være lange.

Statene i sør

Et fullverdig alternativ kan være å konsentrere seg om de sørlige statene, for eksempel Victoria og South Australia med storbyene Melbourne og Adelaide. Dette er områdene for deg som liker fersk, lokalprodusert mat av høy kvalitet, og som er interessert i australske viner. I en ring rundt Adelaide ligger kjente vindistrikter om McLaren Vale, Barossa Valley og Clare Valley. Naturen er flott, med et mer temperert klima som er velegnet for fotturer. Her finner du også tallrike mulighet for surfing. Dessuten kan du komme tett inn på dyrelivet, særlig på Kangaroo Island med sine uttallige kenguruer, koalaer, maurpinnsvin, sjøløver og andre skapninger. Avstandene i denne delen av landet er ikke så store, og det er fint å kjøre på egenhånd, for eksempel langs Great Ocean Road eller til nasjonalparken Grampians. I  disse to sørlige statene kan det imidlertid bli i kjøligste laget fra april til november, så jeg vil anbefale å reise når det er vinter i Norge.

Tasmania

Tasmania er den eneste delstaten/territoriet jeg ennå ikke har besøkt. Men det betyr ikke at det er dumt å reise dit … Klimaet er mer europeisk; ja, øya sammenlignes litt med England. Naturen er spektakulær med fantastiske nasjonalparker og fjell.

Vestkysten

Over til vestkysten: Den er en slags parallell til østkysten fra Sydney til Cairns, men med færre innbyggere, mindre turisme og lengre avstander mellom attraksjonene. Og nettopp det er jo litt av attraksjonen, spør du meg. Perth, hovedstaden i Western Australia, er en hyggelig ‘mini-metropol’ som har vokst sterkt takket være solide inntekter fra gruve- og oljeindustri. Sør for Perth ligger den attraktive vinregionen Margaret River. Vakkert er det også der. Nordover langs kysten venter endeløse strender, korallrev og lange, rette veistrekninger gjennom svære kvegfarmer. I nordvest finner du regioner som Pilbara og Kimberley – hundrevis av kilometer fra allfarvei – med rå, australsk natur med dype kløfter og skarpe klipper. Karijini National Park, Gibb River Road og Bungle Bungles er noen av stedene du bør undersøke i dette hjørnet av Australia. Du vil få en super opplevelse – garantert!

Outback Australia

Og da er vi allerede langt inne i outback Australia. Northern Territory er kanskje prototypen på outbacken. Men hva er egentlig outback Australia? Min egen definisjon er noe sånt som: Det tynt befolkede, tørre og varme innlandet av Australia, dominert av enorme kvegfarmer. Bortsett fra et belte langs øst- og vestkysten er dette en karakteristikk som egentlig dekker store deler av kontinentet. Helt i nord er det imidlertid fuktig, tropisk klima, og ikke tørr steppe, som preger landskapet. Som nevnt, midt inne i landet ligger den hellige, røde klippen Uluru – en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Det er magisk å se den svære steinen ved soloppgang eller -nedgang, men du er ikke alene her ute. Snarere går du i kø. Men likevel: Det er flott, og en utmerket anledning til å komme tettere innpå aboriginsk liv, tro og kultur. I nærheten ligger også andre intrikate klippeformasjoner som Kata Tjuta og King’s Canyon der du kan vandre rundt blant maurtuformede fjell og bratte stup.

Top End

Darwin er hovedstaden i Northern Territory, og senteret i ‘the Top End’. Her er vi oppe i det nordlige, tropiske beltet der dagtemperaturen sjelden faller under 30 grader og der regntiden er nådeløst fuktig. Darwin har ca. 150.000 innbyggere og er en by i rask vekst. Den markedsfører seg som Australias port mot Asia. Byen har et interessant mangfold av aboriginere, europeere og asiater – med et heftig uteliv og førsteklasses mat. Litt på samme måte som Cairns, men i mindre skala, er Darwin er godt utgangspunkt for spennende nærliggende reisemål. Her er det spesielt Kakadu National Park som er trekkplasteret. Den verdensarv-listede nasjonalparken har en helt unik natur – og huser svært mange livsfarlige saltvannskrokodiller! Det går nå tog helt til Darwin: The Ghan tøffer opp fra Adelaide et par ganger i uka.

Praktisk reiseinformasjon om Australia

Dette er en blogg i fri form, ikke en guidebok, men jeg tar likevel med litt praktisk nyttig informasjon som kan være nyttig å notere seg før en eventuell tur ‘Down Under’.

Valuta: Australske dollar. 1 AUD = ca. 6 NOK (pr. april 2018).

Minibanker finner du nesten overalt. Kortbetaling er vanlig, men greit å ha kontanter på småsteder. EFTPOS = vanlig kortbetaling i butikk. Betaling med kredittkort illegges som regel et gebyr på ca. 1,5 prosent av kjøpesummen.

Prisnivå: Europeisk. Litt lavere enn i Norge. Jeg opplever transport, overnatting og mat/drikke i hovedsak som nokså prisgunstig. Landsbygda er som regel billigere enn byene – med unntak av transport over lange distanser.

Sesong/årstider: ‘Sommer’ fra november til mars-april: I det tropiske beltet i nord betyr dette regntid, med store skybrudd og fare for flom og sykloner. I sør er det tørt, men høye temperaturer, litt som rundt Middelhavet. ‘Vinter’: Omtrent mai til august. Tørt, men varmt og solrikt vær i nord. Kjølig, og ofte en del regn, i sør. April-mai og september-oktober er de beste allround-sesongene, for da er forholdene stort sett er behagelige overalt i landet. April til juni, etter regntiden, er spesielt flott i nord når naturen viser seg i sin aller grønneste prakt og elver og bekker er fulle av livgivende vann.

Flybilletter: Som en tommelfingerregel bør du budsjettere med ca. 10.000 kroner tur/retur for en flybillett fra Norge til Australia, men det blir stadig enklere å få tak i ulike typer kampanjebilletter helt ned i 7000-8000 kroner. Rundt jul/nyttår kan prisene skyte i været; bestill tidlig. Å fly inn til ett sted og hjem fra et annet kan være smart. Kjappest fra Norge til Australia er Qatar Airways, Emirates/Qantas og Thai Airways, der du kan slippe unna med én mellomlanding i henholdsvis Doha, Dubai og Bangkok. Singapore Airlines/SAS og Cathay Pacific i samarbeid med BA og Finnar tilbyr også gode forbindelser. Sjekk priser på Kayak.com, Momondo.com eller Finn.no.

Skal du kombinere Australia med for eksempel backpacking i Sørøst-Asia kan du finne billige enkeltbilletter fra bl.a Bali og Singapore til flere australske byer med lavprisselskaper som AirAsia, Jetstar og Scoot – i tillegg til Qantas, Virgin Australia og Tiger.

Transport: Over lengre distanser er fly naturlig nok et godt alternativ siden avstandene kan bli ganske formidable mellom byene. Qantas, Virgin Australia, Jetstar og Tiger er de mest aktuelle selskapene å benytte innenriks i Australia. Jeg vil imidlertid fraråde å bare reise rundt med fly! Da går du glipp av mye av landets særpregede natur og atmosfære. Det er langt mer spennende å farte over land.

Byene har nokså godt utbygget kollektivnett i form av busser, forstadstog og Melbournes klassiske trikker. Ulike busspass er populære blant backpackere som skal farte mye rundt i landet, sjekk Greyhound og Oz Experience. Du kan også kjøpe togpass til Australias jernbanenettverk.  To klassikere er Indian Pacific fra Perth til Sydney og The Ghan fra Adelaide til Darwin.

Å leie bil er som nevnt ikke så dyrt, og er et godt alternativ, særlig for kortere opphold og hvis dere er flere. For å sjekke priser og resevere biler, anbefaler jeg den hendige siden VroomVroomVroom.com.au.

Mange leier også bobiler, fra bl.a Britz og Maui. Da har du både transport og overnatting på ett sted. Disse bobilene koster imidlertid en del, men kan være prisgunstig for eksempel for familier.

Kjøp av bruktbil er vanlig blant backpackere som skal være i Australia over flere måneder. Her har jeg liten erfaring, men sjekk på hostellene i de større byene og i Cairns. Sydney har et eget bruktbilmarked for backpackerbiler. Det finnes også en del selskaper som tilbyr biler og varebiler/bobiler spesielt rettet mot unge reisende, for eksempel kjørtøy i hippie-dekor fullt utrustet for et liv ‘on the road’. Sjekk bl.a Travellers Autobarn, Spaceships, Wicked Campers og Hippie Camper.

Sist, men ikke minst, Australia kan også utforskes som deltaker på organiserte turier. Hvis dette høres kjedelig ut, gi ideen én ekstra sjanse: I Australia finnes flere utmerkede selskaper som arrangerer turer i små grupper, tilpasset eventyrlystne reisende, ofte i firehjulstrekkere og med overnatting under åpen himmel. Du kommer til steder du ellers aldri ville sett – med mindre du har enormt mye tid og penger. Du får virkelig nærkontakt med Australia – med ødemarken, avstandene, menneskene, dyrene, fluene, stjernehimmelen …

De turene jeg her snakker om går vanligvis i grupper på 8-21 personer, og deltakerne er som regel backpackere/flashpackere i alderen 18-35 år. Det er fokus på mest mulig opplevelse for en lav pris, så komforten er enkel, men det er en del av opplevelsen: Å sove en natt i swag (en presenningpose til bruk når du ligger ute under åpen himmel) rundt bålet og kikke på de krystallklare stjernene, er en klassisk ting å gjøre i Australia. Og nei, slangene spiser deg ikke! En rekke operatører tilbyr denne typen turer. Adventure Tours er størst og dekker hele landet, og har dessverrre slukt flere av de mindre selskapene. Av mer lokale turarrangører, har vi gode erfaringer med bl.a Wayoutback og Groovy Grape Getaways.

Overnatting: Australia har noe for alle. Sjekk Airbnb.com for private rom, leiligheter eller hus. I det lavere prissjiktet finnes det rikelig med herberger rettet inn mot backpackere, fra enorme, kommersielle sovemaskiner til små, familiedrevne steder. Byene har mange vanlige hoteller fra tre til fem stjerner, men det kan ofte koste en del. Du finner priser og tilbud på nettstedet Wotif.com.au, eller ellers Agoda.com eller Booking.com. Moteller ligger i bøtter og spann langs de større veiene. Jeg vil imidlertid peke spesielt på to typer overnatting som kan gi en hyggelig og autentisk opplevelse av Australia: Det første er puber i småbyer og på landet. Det andre er bed & breakfast-steder. Slike steder finner du ikke nødvendigvis på store nettsteder som Hotels.com og lignende. Ofte må du ta personlig kontakt pr. e-post eller telefon hvis du vil bestille.

Puber: Pubene i Australia heter ‘hotel’, og de fleste tilbyr også overnatting. Selv det minste sted har minst én slik pub, og ofte er dette tettstedets (les: veikryssets) landemerke og samlingssted. Typisk er det snakk om store, historiske trebygninger med brede verandaer. I første etasje vil du finne en bar, gjerne fylt med lokale karakterer, og nesten alltid en egen spisesal som serverer billig kraftkost til lunsj og middag. I etasjen(e) over er det innredet gjesterom. Som regel er det enkle greier, typisk med delt bad, men prisen er lav og du kan ofte få et dobbeltrom for 400-500 kroner. Enkelte puber er blitt oppgradert og tilbyr bedre komfort til høyere pris.

Bed & breakfast: Et mer eksklusivt og dyrere alternativ, men god valuta for pengene når det gjelder atmosfære, opplevelse og nærkontakt med vertskapet. Her snakker vi typisk om private trevillaer i forsteder eller småbyer der to-tre rom leies ut til gjester. Ofte er det smakfullt, om enn kansje noe overlesset, innredet og svært komfortabelt. En full frokost er som regel inkludert. Vertskapet er gjerne et godt voksent, smilende og pratsomt ektepar som ikke vet hva godt de kan gjøre for sine utenlandske gjester. Prismessig snakker vi om 600-1000 kroner natten for et dobbeltrom, ofte store rom, i enkelte tilfeller små leiligheter. Her er noen nettsteder med oversikt over bed & breakfast-steder: Bedandbreakfast.com.au, Hosted Accomodation Australia, The Bed and Breafast Book – du finner flere alternativer på Google. Noen er også på Airbnb.

Better make tracks, eh?

Categories: Diverse | Stikkord: , , | 4 kommentarer

Innleggsnavigasjon

4 thoughts on “Anbefalte reisemål i Australia

 1. Nik.

  Takk for en meget informativ artikkel. Skulle gjerne hatt litt informasjon om forholdsregler og sikkerhet under privatbilkjøring in the outback. (Darwin – Adelaide) Vet du hvor det finnes?
  Mvh.Nik

  • Hei, takk for spørsmål. Hvis du stort sett planlegger å holde deg til Stuart Highway (hovedveien) og veien inn og ut av Uluru, er dette veldig grei kjøring med rett, fin og trygg vei med godt asfaltdekke og en del trafikk. Det finnes bensinstasjoner, veikroer og andre servicetilbud med nokså jevne mellomrom. Pass på å alltid ha godt med bensin på tanken uansett, og sørg for å ta med noen liter ekstra vann i bilen, i tilfelle dere blir stående i varmen på grunn av motorhavari. Jeg vil anbefale å være ytterst forsiktig med kjøring i skumringen og grålysningen, og ellers når det er mørkt, for da hopper kenguruene frem. Ellers vil jeg råde til å planlegge reisen godt og ha en viss idé om hvor dere vil stoppe for pauser, overnatting og bensin osv. I det hele tatt: Ta jevnlige pauser, for kjøringen på de rette veiene i 130 km/t kan bli nokså monoton. Man kan fint kjøre denne strekningen med vanlig leiebil eller f. eks campingbil fra Britz eller Maui. Dersom dere har tenkt å kjøre på mindre grusveier – «bush tracks» – er det en litt annen situasjon. Det krever firehjulstrekk og langt mer nøye planlegging. Lykke til og god tur! Outback Australia er en fantastisk opplevelse. Hilsen Fredrik

 2. Ole

  hei, vi skal til Australia i Oktober. Planlegger dagsturer i Sydney, Noosa og Brisbane. Vanskelig å velge tur arrangør. Ønsker ikke altfor store grupper. Har du noen anbefalinger. Takker også for en fin side med interessant lesning.

  • Hei! Jeg har dessverre ingen spesifikke anbefalinger når det gjelder organiserte dagsturer i de byene du nevner. Det er også mulig å gjøre mye på egenhånd. I Sydney er det et opplagt alternativ å besøke Blue Mountains. Dit kommer dere lett med tog. Fra Brisbane er det enkelt å f. eks dra ut til Moreton Island eller North Stradbroke Island på dagsturer – to nydelige øyer. Ellers er innlandet innenfor Sunshine Coast (Noosa) vakkert – hva med å leie en bil i Noosa og kjøre litt rundt på egenhånd en dag eller to? Det er mange flotte muligheter for kjøreturer der. God tur til Australia! Hilsen Fredrik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggere like this: