Nedenunder og hjem: Ny bok om nordmenn i Australia

Nedenunder og hjem_forsideEndelig!  Nedenunder og hjem: Nordmenn i Australia gjennom 400 år er klar for salg. Boken ble lansert torsdag 11. september i samarbeid med Vega Forlag. Den er en reise gjennom «det norske Australia» i fortid og nåtid, og den dokumenterer norsk innvandring og bosetning Down Under fra begynnelsen av den europeiske koloniseringen og frem til vår egen tid. Nedenunder og hjem viser en relativt ukjent side ved norsk utvandringshistorie, nemlig de som ikke dro til Amerika, men i stedet valgte et annet reisemål, mye lenger unna. Historien om nordmenn i Australia er til tider dramatisk og fargerik, og boken inneholder fortellinger om krig, drap og prostitusjon såvel som beretninger om suksessrike folk og ordinære immigranter.

Boken kan du kjøpe i bokhandel, på nett fra Vega Forlag eller fra for eksempel TanumNorliArkHaugen Bok eller Platekompaniet.

Nedenunder og hjem: Nordmenn i Australia gjennom 400 år har 360 kildereferanser, et personregister med ca. 400 navn og en omfattende litteraturliste. Den vil derfor være et godt utgangspunkt for slektsforskere, lokalhistorikere, studenter og andre som ønsker å grave videre i historien til nordmenn Down Under.

lanseringBoken er samtidig skrevet som en reise i norske fotspor. Den er dels en journalistisk reportasje fra «norske» steder og miljøer, og dels en mer tradisjonell utvandringshistorie. Boken vil forhåpentligvis være til glede både for historieinteresserte og for deg som er nysgjerrig på Australia mer generelt. Nedenunder og hjem er ikke en akademisk publikasjon, men en historie- og reisebok rettet mot et bredt publikum.

Som forfatter håper jeg du har lyst til å lese boken, og at du synes den er interessant, lærerik og kanskje litt morsom. Kom gjerne med kommentarer – både ris og ros – på denne siden!


Hans Olav Lahlum anbefaler Nedenunder og hjem:

«Boken er uvanlig godt illustrert. Den største beholdningen er likevel Lunds lettleste tekst, som gir interessant innsikt både i dagens australske samfunn og i norsk utvandrerhistorie.»


Les artikkel fra Aftenposten: Rømlinger og romantikere valgte seg Australia.

Hør innslag på Norgesglasset, NRK P1, 12. september 2014.

Les artikkel fra NRK Nordnytt: Til Queensland for 17 kroner

Hør innslag på SBS Norsk (Australia), 2. oktober 2014.

Nedenfor følger pressemeldingen fra Vega Forlag:

Ny bok fra Vega Forlag: et nytt kapittel i norgeshistorien!

TO, SEP 11, 2014 11:18 CET

Nedenunder og hjem — nordmenn i Australia gjennom 400 år av historiker og journalist Fredrik Larsen Lund er en original beretning om våre ukjente utvandrere. Forfatteren jakter på det norske Australia, og på veien møter han alt fra gullgravere, sjømenn, kjeltringer og ulykkesfugler til dagens surfende studenter. Boken er dels ny, norsk utvandringshistorie, dels reiseskildring.

Fortellingen om norsk utvandring dreier seg om mer enn de som søkte lykken i Amerika. Der emigranter flest seilte mot vest, valgte en modig minoritet å legge ruten sørover til den moderne verdens fjerneste utpost.

Dette er historien om våre glemte utvandrere til Australia. Noen kom ufrivillig i lenker. Men allerede før kontinentet ble etablert som straffekoloni, fikk trolig norske sjømenn landkjenning. Til å begynne med var det få som visste hva de dro til. Etter hvert fortsatte nordmenn med utferdstrang å sette spor etter seg Down Under – som oppdagere, nybyggere, gullgravere og i tjeneste under fremmed flagg, senere som entreprenører, skipionerer og studenter.

I denne boka følger forfatteren flere av disse australiafarerne. Hva reiste de fra? Hvordan ble de mottatt? Og hvordan taklet de en hverdag uendelig langt hjemmefra? På kryss og tvers over det røde kontinent oppsøker forfatteren steder som skjuler fascinerende beretninger om fargerike nordmenn og norsk innflytelse – fra Queenslands Eidsvold i øst til Norseman i vest. Underveis trekker han linjer frem til våre dager og undersøker nordmenns møter med det fremmede, da og nå. Nedenunder og hjem er en spennende jakt på det norske Australia, og et kunnskapsrikt kapittel i norsk historie.

Categories: Diverse | Stikkord: , , , , , , , , | 3 kommentarer

Innleggsnavigasjon

3 thoughts on “Nedenunder og hjem: Ny bok om nordmenn i Australia

 1. Terje karlsen

  Hei Fredrik! Sande 27.11.2014
  Vi hadde i går kveld gleden av å høre ditt foredrag om nordmenn i Australia, basert på din bok Nedenunder og hjem. Vi satte stor pris på foredraget og det ga oss ny innsikt i Australias historie og vår tilknytning til landet. Vi må også fortelle følgende:
  For ca. 3 år siden kom det et brev fra Australia. Det var en dame som var på jakt etter slektninger i Norge.
  Hun etterlyste personer med navn Gjessing, hennes bestefar kom fra Norge og het Hans Hansen Gjessing. Hun lurte på om vi var kjent med navnet. Det var vi, men for oss var det en person som hadde dratt til Australia rundt 1870 og forsvunnet der. Vi eller andre i familien hadde ikke hørt noe om han etter at han forlot Norge. Vi var kjent med at han var sønn av oldefar Hans Halvorsen Gjessing og Ingeborg Marie Sand og at han var en i en søskenflokk på 5. Han var født i 1849 og i folketellingen fra 1865 er han bosatt Stokke i Vestfold og som yrke er angitt :sømand halvbefaren. Hans far var også sjømann, men da konen døde i1852 avsluttet han sjømannsyrke og ble gårdsbestyrer på en gård i Våle,
  Det er tydelig at Hans Hansen Gjessing går til sjøs og på et eller annet tidspunkt går i land i Australia.
  Vår brevskriver får svar og hun opplyser at hun har bestilt tur til Norge og hun vil gjerne treffe noen av familien og se plasser som hennes bestefar kom fra.
  Vi fikk besøk sommeren 2012 etter at hun og sønnen hadde tatt hurtigruta fra Bergen til Kirkenes. Vi viste dem rundt på aktuelle steder i Vestfold og vi fikk lang samtale om historien til Hans Gjessing. Han hadde drevet som gullgraver div. som arbeider og som «gartner» på en fruktgård. Han giftet seg i 1890 fikk 11 barn fram til 1912. Han døde i 1916. 2 av deres sønner ble sendt til Europa under 1. v.krig og døde der. Hans kone Elizabeth Ann Lang levde helt til 1952.
  Vi har videre hatt noe kontakt med familien via brev og e-post.
  Dette ble en lang kommentar, men vi synes at vår historie passet veldig fint inn i det du fortalte oss.
  Med hilsen
  Karen Johanne Gjessing og Terje Karlsen

  • Hei Karen og Terje!
   Takk for at dere kom på foredraget i Sande og takk for tilbakemeldingen. Historien dere forteller om Hans Hansen Gjessing er ganske typisk for mange av nordmennene som kom til Australia. De var sjøfolk, gikk i land og ble værende. Et håp om å kunne finne gull kunne være en faktor som trakk i retning av land. Mange levde en omflakkende tilværelse der de tok jobber her og der, gjerne på vei- og jernbaneanlegg, på gårder etc. – og kanskje innimellom deltok i leting etter mineraler. Det som faktisk skiller Hans Gjessing fra en del av hans landsmenn, er at han faktisk stiftet familie. Mange av de norske mennene som kom til Australia forble ugifte. Vennlig hilsen Fredrik

 2. Oystein Albertsen

  Jeg har akkurat lest Australia boken din og syns den var en fin og korrekt introduksjon til landet fra et norsk perspektiv rundt innvandring og holdninger.
  Noe av det ser jeg litt annerledes paa da jeg har bodd her nede i 25 aar og ser paa ting minst like mye fra et australsk staasted som et norsk.
  Men jeg syns allikevel du har klart aa faa fram et realistisk portrett av landet gjennom prismen du har soekt.
  Mange hilsener fra Perth. W.A
  Oystein Albertsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggere like this: