Ny bok! Norske utposter: Nordmenn utenfor allfarvei

Norske utposter_riss.inddI mai 2017 kommer boken Norske utposter: Nordmenn utenfor allfarvei ut på Vega forlag. Der har jeg forflyttet meg fra Australia til resten av verden, og leter etter etter norske utvandrere, eventyrere og sjøfolk i blant annet Karibia, Brasil, Argentina, Sør-Afrika, Kina og New Zealand.

Lansering torsdag 11. mai 2017 kl. 18-19 hos Chillout, Markveien 55, 0554 Oslo. Åpent for alle. Presentasjon av boken, signering. Velkommen! 

Kort introduksjon: 

Bergenske slaver i Karibia, fattigjenter på New Zealand, gullgravere i Brasil, sunnmøringer i Boerkrigen og lykkejegere i Shanghai …

Ikke alle norske utvandrere endte opp på den amerikanske prærien. Spredt rundt på kloden finnes spor etter nordmenn som slo seg ned utenfor allfarvei. De kom som eventyrere, nybyggere og fangstmenn, eller havnet ufrivillig på fremmed jord som forliste sjøfolk og tvangsarbeidere. I nyere tid har et globalt arbeidsmarked fått norske kvinner og menn til å etablere seg tusenvis av mil hjemmefra.

Norske utposter er den første samlede fremstillingen av utvandring til andre land enn USA. Fredrik Larsen Lund oppsøker rester av norske bosetninger og miljøer på fem kontinenter, og forteller fascinerende og ukjente historier om nordmenn under fjerne himmelstrøk – fra 1600-tallet og frem til vår tid. Hvem var disse utvandrerne? Hvordan ble de tatt imot? Og på hvilken måte lever den norske arven videre i dag?

Land/steder som omtales spesielt i boken: Vestindia, Brasil, Argentina, Canada, Hawaii, Galápagos-øyene, Sør-Georgia, Sør-Afrika, New Zealand, Kina, Dubai.

Om forfatteren:

Fredrik Larsen Lund (f. 1976) er historiker og journalist. Han trives aller best på reisefot og drar gjerne på nysgjerrig jakt etter norske utvandrere som har slått seg ned langt fra gamlelandet. Denne interessen resulterte i 2014 i boken Nedenunder og hjem: Nordmenn i Australia gjennom 400 år. Nå har han rettet blikket mot andre verdensdeler. Fredrik jobber til daglig i Riksarkivet, og har bakgrunn fra blant annet Aftenposten og Norsk Folkehjelp. Han er født og oppvokst i Østfold, men bor nå i Oslo.

Boken kan bestilles fra de fleste bokhandlere, som Norli og Haugen Bok, eller kjøpes direkte fra forlaget.

Følg gjerne Norske utposter på Facebook for informasjon om lansering og annet nytt.

For kontakt med forfatteren kan du skrive e-post til fredrik.larsen.lund@gmail.com.

Advertisements
Categories: Diverse | Stikkord: , , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggers like this: