Norsk-australsk historie

Eidsvold, Queensland. Grunnlagt av skotsk-norske Charles og Thomas Archer som en sauefarm i 1848 – oppkalt etter Eidsvoll i Norge. I dag er stedet en liten landsby ca. fem timers kjøring nordvest for Brisbane.

En av mine store interesser er å grave i norsk-australsk historie, det vil si historie om nordmenn i Australia. I september 2014 ga jeg ut boken Nedenunder og hjem: Nordmenn i Australia gjennom 400 år på Vega Forlag. Det er den mest omfattende fremstillingen som noensinne er skrevet om norsk innvandring og bosetning i Australia.

En kort presentasjon av et knippe av de mer kjente nordmennene i landet finner du i artikkelen Norwegian Builders of Australia (på engelsk). Disse mennene (få norske kvinner har greid å oppnå å bli kjente for ettertiden) er bare noen få av de mer suksessrike personlighetene blant de mange tusen nordmenn som har søkt lykken på den andre siden av jordkloden gjennom årene.

I 2012 leverte jeg en masteroppgave i historie ved Universitetet i Oslo med tittelen A Norwegian Waltz: Norwegian Immigration and Settlement in Queensland 1870-1914. (Last ned oppgaven). Her har jeg studert den norske bosetningen i én del av landet, nemlig delstaten Queensland. Hit kom nærmere 2000 nordmenn i det tidsrommet avhandlingen konsentrerer seg om. De fleste var innvandrere som reiste på billige billetter subsidiert av myndighetene i Queensland – som ønsket å trekke til seg europeiske settlere. En god del norske sjømenn fant også veien til disse kystene – mange av dem rømte fra skipene de tjenestegjorde på for å søke lykken på land.

I dag bor det omkring 3700 norskfødte «Down Under». En regner med at i underkant av 25.000 innbyggere i Australia er av norsk avstamming (folketellingen i 2011). Bak disse tallene skjuler det seg mange fascinerende historier om både suksess og fiasko.

Hvis du som leser dette har innspill eller kommentarer, ta gjerne kontakt. Du når meg på epost: fredrik.larsen.lund (at) gmail.com.

Takk!

Les mer om nordmenn i Australia:

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggere like this: